Svenska sjö

Svenska sjö
https://cdn-bageh.nitrocdn.com/ivMjiNdLkDePEokCcklbMtocadcWyhDj/assets/static/optimized/wp-content/uploads/be41a06616f59991b4e97b82d85dda2f.SBU_SvenskaSjo_980x240px-4.gif

tisdag 30 juli 2019

ÅSKA I BLANKAHOLM


ÅSKA I BLANKAHOLM

Lördagen den 13 juli vid fem på morgonen vaknar vi av ett åskoväder. Vi ligger vid våran bryggplats vid Strömmens Båtklubb i Blankaholm. Vi ligger med inkopplad landström.
Snabbt stiger vi upp efter dom första knallarna och blixtarna. Kl. 05:10 blir det en jätteåskknall. Vi kopplar bort landströmmen. Jag kan konstatera att belysningen på bryggan har slutat att fungera. Strax efter knackar det på vår båt. Det är Lars-Göran vår båtkompis som ligger längre in på bryggan också inkopplad på landström. Han undrar om vi lever. I deras båt har det börjat brinna med öppna lågor i batteriladdaren så han var tvungen att släcka med sin pulversläckare. Båten blev rökfylld och brandvarnaren som dom har i båten började tjuta. Vi kunde konstatera att vår landström inte fungerade längre när vi provade efter att åskan dragit bort. Det blev inte mer sovande i båten den natten. Vi gick upp till vårat klubbhus och åt frukost. Här finns ingen ström men vi kan koka kaffe och tevatten på gasolspisen i båten.
Strömmen kom tillbaka i klubbhuset vid tvåtiden, men delar av Blankaholm var strömlöst ända till klockan åtta på kvällen. På söndagen skruvade jag loss vårt landströmsintag och batteriladdare. När jag öppnade luckan på batteriladdaren såg det ut så här.


Inte så konstigt att det inte fungerade.


Jag åkte in med batteriladdaren till Star Elektronik i Västervik på måndagen. Dom konstaterade att det inte var lönt att reparera. På torsdagen fick vi hjälp att montera ny landströmscentral och ny batteriladdare och kolla upp att inget mer var skadat.
Nu fungera det igen.

Våra kompisar Lars-Göran och Kristina fick börja med att städa och sanera sin båt för att få bort röklukten. Förmodligen har dom fått fler skador än batteriladdaren.

På våran brygga ligger också Fredrik och Jeanette med sin båt en Bavaria 37. Dom har den högsta masten på bryggan. Dom var inte där när det var åskoväder och hade alltså inte landström inkopplat. När dom kom till sin båt för att börja sin semester kunde dom konstatera att mycket av deras elektronik var skadat. Skadorna är så omfattande att det troligtvis inte blir någon semestersegling för dom denna sommaren. Mycket tråkigt.

Lärdom av dessa händelser:
Ha aldrig landström inkopplat om det är risk för åska.
Ha en brandvarnare i båten.
Kolla upp så att det finns fungerande brandsläckare i båten.

Tommy LarssonInga kommentarer:

Skicka en kommentar